De Pretenders

/De Pretenders
De Pretenders 2018-03-23T21:07:25+01:00

SYNOPSIS

Het verhaal handelt over kleine gebeurtenissen in het weekend van 4 en 5 augustus, toen bekend werd dat Marilyn Monroe was overleden. Een van de jongens is een jaar daarvoor met zijn moeder naar een andere stad verhuisd en komt als een showbink terug, maar in feite zoekt hij de gezelligheid van de cafetaria en zijn oude vrienden op om zijn eenzaamheid te verdrijven.

De film werd opgenomen in een oude Utrechtse volkswijk: het Verdomhoekje, een wijk die kort daarna met de grond gelijk werd gemaakt.

FILM INFO

Cast
Greet Coby Stunnenberg
Evert Evert Holtzer
Truus Simone Dresens
Peter Peter van Laar
Herman Ton van Dort
Bob Bob Casandra
Bep Corinna Singeling
Adje Ad Rietveld
Henk Henk Faledij
Crew
Regisseur Jos Stelling
Scenario Wil Hildebrand
Fred Hekket
Frans Bosboom
Jos Stelling
Director of Photography Deen van der Zaken
Production Designer Gert Brinkers
Geluid Hugo de Vries
Muziek Fred Hekket
Uitvoerend producent Niek Koppen

AWARDS

Nominatie Gouden Prijs, Moskou International Film Festival

ACHTERGROND

Herinneringen aan zijn eigen jeugd waren de belangrijkste inspiratiebron voor Jos Stelling om eindelijk de avontuurlijke Middeleeuwen te verlaten. De tweede bron was een voorstelling van zijn stadsgenoot Herman van Veen, De Jukebox. Tijdens het opzetten van die film bleek het toch beter dat Stelling alleen doorging; twee artistiek bevlogen individualisten samen, dat zou tot onvermijdelijke botsingen leiden. De film speelt zich af in een cafetaria in een Utrechtse volkswijk, waarvoor de buurt gekozen werd die in de volksmond ‘Het Verdomhoekje’ heette. Pretentie en naïviteit zijn twee sleutelwoorden in een luchtig portret van Utrechtse jongeren, met opnieuw voornamelijk amateurs. De film kwam een jaar later uit dan Paul Verhoevens Spetters, die op een veel rauwere wijze een beeld schetste van ‘de jeugd van tegenwoordig’. Verhoeven kreeg veel kritiek maar trok wel volle zalen, terwijl er voor Stellings veel bescheidener, goedkopere, en charmantere visie slechts hier en daar een kleine zaal beschikbaar was, waar het zacht gezegd niet storm liep.

Uit de Speelfilmencyclopedie:
“Een tienerdrama, een sfeerbeeldje uit de vlotte jaren zestig. Jongeren ontmoeten elkaar in een buurtkroeg en willen méér zijn dan ze zijn. Soms wat amateuristisch, soms goed en bij vlagen zelfs ontroerend geregisseerd.”

TRAILER