De Vliegende Hollander

/De Vliegende Hollander
De Vliegende Hollander 2018-03-23T21:07:27+01:00

SYNOPSIS

De Vliegende Hollander is een epische vertelling in drie hoofdstukken over de zoektocht van een lijfeigene naar zijn vermeende vader: de vliegende Hollander. Het originele en sprookjesachtige verhaal is een ode aan de fantasie en de verbeelding en speelt zich af ten tijde van de Tachtigjarige oorlog (16e en 17e eeuw) in Vlaanderen en Holland, waarin beeldenstormers, Spanjaarden en Geuzen figureren.

FILM INFO

Cast
De Hollander René Groothof
Lotte Veerle Dobbelaere
De Speelman Nino Manfredi
Dwerg René van ’t Hof
Zoon van Netelneck Gene Bervoets
Moeder van Netelneck Ingrid de Vos
Director Rasphuis Gerard Thoolen
Netelneck Willy van der Steen
Vrouw van Netelneck Ingrid de Vos
Jonge Hollander Michiel Groothof
Medegevangenen Josse de Pauw
Bert André
Senne Rouffaer
Jan Steen
 –
Crew
Regisseur Jos Stelling
Scenario Hans Heesen
Jos Stelling
Director of Photography Goert Giltay
Production Designer Gert Brinkers
Uitvoerend producent Anton Kramer
Montage August Verschueren
Music Score Nicola Piovani

AWARDS

Nominatie Gouden Leeuw, Venice Film Festival, 1995
Silver Frog Camerimage (Polen), 1996
Genoemd als één van de beste 100 films van de 20e eeuw in het gerenommeerde boek: Making Pictures: A Century of European Cinematography, samengesteld door IMAGO, de Federatie van Europese Filmmakers.
Nominatie Beste Film, International Fantasy Film Festival Fantasporto, 1995

BACKGROUND

Eerder had Gerard Rutten in 1957 al een Nederlandse speelfilm onder deze titel gemaakt, als ode aan de Nederlandse luchtvaartpionier Anthony Fokker. Jos Stelling had een breder uitgangspunt en richtte zich op de sage van de man die vanwege zijn goddeloos leven gedoemd is met een spookschip over de wereldzeeën te varen zonder ooit een haven te bereiken. Richard Wagner baseerde er zijn beroemde opera op, en in veel landen zijn er varianten op gemaakt. Stelling, die voor het scenario hulp inriep van scenarioschrijver Hans Heesen, plaatste de handelingen tijdens de tachtigjarige oorlog en gaf de film als thema: een ode aan de fantasie.

De Middeleeuwse entourage gaf ruimte voor Mariken van Nieumeghen-achtige taferelen, rond hoofdrolspeler René Groothof als ‘De Hollander’, die een schip wil bouwen om alle einders te bedwingen. Bijna net zo prominent echter was de aanwezigheid van de Italiaanse acteur Nino Manfredi als minstreel. Voor de muziek huurde Stelling de befaamde Italiaanse componist Nicola Piovani in. Het werd een typische bonte Stelling-parade van de meest uiteenlopende vreemde personages en ongewone taferelen en spectaculaire ontwikkelingen. De hoeveelheid materiaal was teruggebracht tot 135 minuten, maar eigenlijk had de film wel wat meer adem kunnen gebruiken, wat bleek uit de langere versie die in delen op de televisie werd uitgezonden als miniserie. Opnieuw werd Stelling uitgenodigd voor de competitie van Venetië, maar dit keer viel hij niet in de prijzen en moest hij toezien hoe de vertoning en de publiciteit er omheen deels een Nino Manfredi-show werd. Zoals eerder met Freek de Jonge bleek Stelling een grote ster voor wie hij enorme bewondering had niet helemaal in de hand te kunnen houden.  In het prestigieuze standaardwerk A Century of European Cinematography wordt De Vliegende Hollander als enige Nederlandse film vermeld.

TRAILER